Proč jsme stále tak unavené a jak získat zpět energii?

Každá z nás to zná. Cítíš se unavená, přestože bys podle všeho měla mít dost energie? Spousta žen dnes čelí pocitu vyčerpání, který se nezdá být způsobený jen fyzickou námahou nebo nedostatkem spánku. Skutečná příčina může být mnohem hlouběji zakořeněná – a podle nových studií je to právě neustálé rozhodování, které nás vyčerpává více, než si uvědomujeme.

Rozhodovací únava: jak nás vyčerpává moderní život?

Vraťme se na chvíli do doby kamenné. Naši předci čelily denně několika zásadním rozhodnutím – kde ulovit potravu, kde se schovat před nebezpečím, jak přežít. Většina jejich rozhodování byla přímočará a životně důležitá. Moderní žena se ale nachází v úplně jiném světě. Každý den jsme nuceny udělat stovky rozhodnutí, která se nám zdají banální, ale ve skutečnosti nás vyčerpávají mnohem více, než bychom čekaly.

Podle výzkumů psychologa Roye Baumeistera a jeho kolegů se každý náš čin, který vyžaduje rozhodnutí, spotřebovává z omezeného zdroje energie, kterou mozek používá k sebekontrole a rozhodování. Tento jev je známý jako „rozhodovací únava“ (decision fatigue). Čím více rozhodnutí musíš denně udělat, tím rychleji se tato energie vyčerpá a tím hůř funguje naše schopnost efektivně řešit problémy a udržet si vysokou míru sebekontroly.

Proč jsme stále tak unavené a jak získat zpět energii? COSMOS®MEDICINAL

Proč je rozhodování tak energeticky náročné?

Každé rozhodnutí, které děláš, zapojuje do práce tvůj prefrontální kortex – oblast mozku, která je zodpovědná za plánování, organizaci a rozhodování. Tento proces spotřebovává glukózu, hlavní zdroj energie pro mozek. Čím více rozhodnutí musíš učinit, tím rychleji se zásoba glukózy snižuje, a to vede k pocitu únavy, podrážděnosti a zhoršené schopnosti uvažovat.

Navíc, když čelíš rozhodovací únavě, máš tendenci dělat méně racionální rozhodnutí. Proto se často stává, že když jsme unavené z rozhodování, sáhneme po nezdravém jídle nebo se rozhodneme odložit důležitou věc na později. Evolučně jsme nebyly připravené na to, abychom každý den čelily stovkám malých rozhodnutí – od výběru oblečení až po neustálé řešení pracovních úkolů.

Jak si zjednodušit život a získat zpět energii

Co s tím tedy můžeme udělat? Dobrou zprávou je, že existují jednoduché způsoby, jak snížit počet rozhodnutí, která musíš denně učinit, a tím ušetřit svou energii. Tady je pár osvědčených tipů, které ti pomohou.

Předem naplánovaný jídelníček
Přemýšlet každý den o tom, co budeš vařit, je vyčerpávající. Udělej si týdenní plán jídel – nejenže ti to ušetří čas, ale zároveň ti to umožní lépe se soustředit na jiné důležité věci. A pokud máš už hotový nákupní seznam, vyhneš se i impulzivním rozhodnutím v obchodě.

Předem naplánovaný šatník
Ranní rozhodování, co si obléknout, může být překvapivě náročné. Vytvoř si týdenní plán toho, co si vezmeš na sebe. Ráno pak nebudeš muset přemýšlet nad tím, co si vzít, a ušetříš tím nejen energii, ale i čas.

Nastavení pevné rutiny
Zavedení pevné denní rutiny je skvělý způsob, jak eliminovat množství rozhodnutí. Pokud víš, že ráno jdeš cvičit, odpoledne se věnuješ práci a večer relaxaci, nemusíš každou hodinu přemýšlet, co budeš dělat. Tvoje mysl se automaticky přizpůsobí a ty budeš mít víc energie na věci, které opravdu potřebují tvou pozornost.

Návrat k přírodě: od stresu k rovnováze

Žijeme v moderním světě plném technologií, informací a možností, které nás na jednu stranu fascinují, ale na druhou nás i vyčerpávají. Přitom, když se podíváme zpět do historie, zjistíme, že příroda nám vždy nabízela jednoduchá a přirozená řešení, jak žít v harmonii s naším tělem i myslí.

Lidé, kteří žijí blíže k přírodě, často nezažívají takové pocity vyčerpání jako my. A proč? Protože jejich život je jednodušší a více v souladu s tím, jak naše tělo funguje. Právě odtud můžeme čerpat inspiraci. A zde přichází na řadu naše přírodní doplňky stravy z Cosmos Medicinal.

Naše doplňky stravy jsou založeny na bylinách a rostlinách, které lidé využívají už tisíce let ke zvýšení vitality a zlepšení celkového zdraví. Adaptogeny, které najdeš v našich produktech, ti mohou pomoci lépe zvládat stres, zlepšit schopnost soustředit se a získat zpět ztracenou energii. Tyto přírodní látky harmonizují funkce těla, takže si tvoje tělo i mysl najde svou rovnováhu – a únava bude jen vzdálenou vzpomínkou.

Najdi rovnováhu a vrať se k jednoduchosti

Únava z rozhodování je něco, co můžeme v dnešním světě jen těžko úplně odstranit. Ale můžeme ji minimalizovat. Stačí eliminovat zbytečná rozhodnutí, vrátit se k jednoduchosti a zjednodušit si životní styl. Čím více rozhodnutí zautomatizuješ, tím více energie ti zůstane na věci, které jsou pro tebe skutečně důležité.

Pokud chceš získat zpět svou vitalitu a zlepšit svou odolnost vůči stresu, vyzkoušej naše přírodní doplňky stravy z Cosmos Medicinal. Pomohou ti lépe se vypořádat s náročným moderním životem a vrátit se k tomu, co je přirozené a jednoduché. Energie, kterou jsi možná ztratila, je tu stále – stačí ji jen znovu objevit.


zdroje:

Vohs, K. D., Baumeister, R. F., Schmeichel, B. J., Twenge, J. M., Nelson, N. M., & Tice, D. M. (2008). Making choices impairs subsequent self-control: A limited-resource account of decision making, self-regulation, and active initiative. Journal of Personality and Social Psychology, 94(5), 883-898.

Muraven, M., & Baumeister, R. F. (2000). Self-regulation and depletion of limited resources: Does self-control resemble a muscle? Psychological Bulletin, 126(2), 247-259.
Tierney, J. (2011). Willpower: Rediscovering the Greatest Human Strength.

Napsat komentář

Item added to cart.
0 items - 0,00 
COSMOS®MEDICINAL
Nezávisle ověřeno
15 recenze